Mgr. Michaela Hodorová

Oddelenie biológie

doktorand (3. ročník)

Téma práce: Bioinformatické prístupy k štúdiu sekvencií, štruktúr, špecificít a evolúcii amylolytických enzýmov

školiteľ: prof. Ing. Štefan Janeček, DrSc.

Zameranie: in silico analýza amylolytických enzýmov, α-amylázové rodiny, GH13, GH57, GH119, GH126, konzervované sekvenčné regióny

Vedenie prác (obhájené):

Bakalárske 0;

Účasť na riešení vedecko-výskumných projektov:

  • FPPV-35-2024– vedúci projektu -Detailná in silico analýza α-amylázovej rodiny GH126 zameraná na štúdium katalyckej mašinérie a reakčného mechanizmu
  • FPV-10-2023 – vedúci projektu – Detailná in silico analýza α-amylázovej rodiny GH126 s ohľadom na identifikáciu unikátnych sekvenčno-štruktúrnych čŕt jej členov
  • VEGA 2/0146/21- člen riešiteľského kolektívu – Amylolytické enzýmy – tisíce sekvencií, stovky štruktúr, desiatky špecificít – a čo evolúcia…?

Publikácie:

  1. Schorschová, M., & Janeček, Š. (2023). Detailná in silico analýza α-amylázovej rodiny GH126 s ohľadom na unikátne sekvenčno-štruktúrne črty. Študentská vedecká konferencia 2023 – Zborník recenzovaných príspevkov, s. 542-546. ISBN 978-80-558-2024-8.
  2. Schorschová, M., & Janeček, Š. (2023). A detailed in silico analysis of the α-amylase family GH126 focused on its unique sequence-structural features. Applied Natural Sciences 2023 – Book of Abstracts, Donovaly, Slovakia, s. 86. ISBN 978-80-572-0357-5.
  3. Schorschová, M., & Janeček, Š. (2024). In silico štúdia unikátnych sekvenčno-štruktúrnych čŕt α-amylázovej rodiny GH126. Študentská vedecká konferencia 2024 – Zborník recenzovaných príspevkov, s. 380-385. ISBN 978-80-557-2147-7 .
  4. Schorschová, M., & Janeček, Š. (2024). How to reliably distinguish the members of the “α-amylase” family GH126 from inverting β-glucanases of families GH8 and GH48. Program and Abstract Book – Carbohydrate Bioengineering Meeting CBM15, Ghent, Belgium, s. 207.
  5. Hodorová, M., & Janeček, Š. (2024). The family GH126 – its relatedness to and differentiation from GH8 and GH48 including the intermediary sequences. Food Bioscience, roč. 62, č. July, s. 105064. ISSN 22124292. doi:10.1016/j.fbio.2024.105064
sk_SKSlovak